Friday, August 27, 2010

Höstsemester och utmaning


Äntligen!


Min sommarsemester blev av förekommen anledning framflyttad till september.
Idag startar dryga 5 veckors välförtjänt semester. Nästa tur på jobbet infaller 5 oktober. När jag återvänder på jobb i början av oktober, blir det deltid för min del.


Det låter väl härligt med både semester och deltid!

Kan ni möjligen gissa vad jag har för planer för hösten? Jo, på tisdag har jag tänkt mig hit. Vi är fyra väninnor som ska ägna nån dag per vecka till att skapa.
Några av mina väninnor har redan inlett skapandet på mjuka linjen.

K och jag startar på tisdag.




För någon dag sen bloggade jag och fann en intressant utmaning här och här.


*Gå ut i din trädgård och ta lite kort på blommorna och låt dig inspireras och sy en kvilt och visa upp den innan julafton!!!


Mina vackra rosa bondpioner är utblommade sen länge, tillika som astilben, plymspirean och allt annt oxå. Inga gröna fingrar här inte! Men en halvt utblommad och lite miss-skött pelargon finns att njuta av.


Utmaningen låter verkligt spännande. Och jag deltar med bilden av pelargonen. Jag har redan en idé som jag vill förverkliga.

Tuesday, August 24, 2010

Design-utmaningen

I somras anmälde jag mig till en design-utmaning. I korthet går det ut på att jag under 6 månader får mig tillsänt 3 tyger varje månad. Varje månad ska jag sy en uppgift som följer med tygerna. Det följer inga mönster med endast förslag på block och storleken på dem. Jag får själv välja vilka jag syr och vilka tyger jag väljer.



Här är tygerna som ingick i pakke 1. Tre tyger som sätter de grå hjärncelllerna på prövning...Av tygerna skulle jag sy ett stjärnblock, fyra block med korgar och nio små valfria block.





Varje månad får man sätta till max fyra egna tyger.

Jag har bestämt att sätta till tyger enbart av Kaffe Fassett (få se om det lyckas??). Enligt

planerna ska min utmaning ska bli i Kaffe Fassetts anda.






Jag valde att sy ett enkelt stjärnblock. Tyget i stjärnans mitt är så vackert

och det ville jag inte skära sönder.





Det finns inga tydliga "regler" utan endast förslag på block och storleken på dem.

Jag valde att sy 4-patch block, vindmöllor, ett "tomt" block. Tomt block betyder att det består av enbart en tygbit. Därtill skulle jag sy fyra block med korgar och jag valde att sy dem över papper. Korgarna ska ännu förses med handtag.


Nu väntar jag på del 2 i design-utmaningen!

Wednesday, August 18, 2010

Mormors duk får nytt liv - del 3

De fyra broderierna är hopsydda med vita remsor mellan blocken. För att ytterligare rama in broderiblocken sydde jag en blå ram runtom. Den skar 2" bred.
Nu återstår endast montering, kviltning och lukkekant. Till fyllning valde jag
Thermore vadd, som är ett kvalitetsvadd från Hobbs. Till baksida blev det ett
shirtingtyg med vitt botten och små figurer.





Jag gillar att frihandskvilta.
Här har jag valt att frihandskvilta de vita remsorna mellan blocken.
Den blå ramen kviltades med raksöm.

Och såhär blev slutresultatet. Nu återstår endast avslutningskanten
- eller lukkekanten som jag kallar den. Men det får bli till en annan dag.




Saturday, August 14, 2010

Mormors duk får nytt liv - del 2

Materialåtgång:
4 broderier 4½" x 4½" (inkl sömsmån)
16 remsor 1" x 4½" (blå och vitrandigt)
16 fyrkanter 1" x 1" (blått)
12 remsor 1½" x 5½" (vitt)
9 fyrkanter 1½" x 1½" (smalrandigt)

Remsor och fyrkanter till ett block.

Sy två av remsorna till broderiet. Pressa sömsmånen utåt. Sy de blåa fyrkanterna enligt bilden och pressa sömsmånen mot den randiga remsan.


Sy fast de två remsorna till broderiet.



Sy remsor kring de andra broderierna på samma sätt.
Kontrollera storleken på blocken, som nu är 5½" x 5½".
Renskär ev. blocken.




Till remsor mellan blocken valde jag vitt och ett smalrandigt tyg.
Sy ihop broderiblocken med mellanremsorna.





Det som var en trasig och missfärgad duk från svunna tider, blir snart till ett vackert väggsmycke. De vackra korsstygnsbroderierna har fått ett nytt liv.


Fortsättning följer!




Wednesday, August 11, 2010

Mormors duk får nytt liv - del 1



De flesta av oss har textila skatter i våra gömmor. Många av dem har sett sina bästa dagar. De är lite slitna, men vi har inte haft hjärta att slänga dem. Känslovärdet är oftast högt. Det kanske är gammelfasters, mormors eller farmors gamla textilier. De påminner oss om svunna tider. Dessa tygskatter kan återanvändas och med fördel till nåt vi hänger på väggen och den slitna duken kommer att få nytt liv som ett väggsmycke.


Till mitt väggsmycke valde jag en gammal duk med blått korstygnsbroderi. En duk som sätt sina bästa dagar, då den har både hål och fläckar. För mig har duken stort affektionsvärde, då den funnits i mitt barndomshem. Jag tror att det är min mormor som sytt den. Broderierna är någorlunda välbehållna och dem ska jag använda. Duken har en gammal underbar smal spets, som jag sparar för kommande projekt.




En gammal sliten duk med ett underbart broderi. Väl värt att sparas!



De tyger som jag valt till projektet är ett vitt tyg, två olika blårandiga tyger och ett blått enfärgat tyg. Då broderiet går i blått väljer jag att hålla tygerna i vita och blåa nyanser.




Fyra av tygerna som kommer att ingå i väggsmycket. Det smalrandiga tyget till höger är från rester från ett loppisfynd - en kjol.






Storleken på broderierna jag skurit ut är 4½" x 4½" inkl. sömsmån.

Den vackra spetsen valde jag att klippa bort. Då duken är välanvänd och lite tunn valde jag att styka vliseline bakom duken för att göra den lite stadigare. Från duken skar jag ut de vackra stjärnbroderierna.



Rester som kommer att användas i kommande projekt.



Fortsättning följer!

Syglädje vid symaskinen

Ikväll har jag haft kvalitetstid med min symaskin. Igår sydde jag toppen till en liten väggbonad som jag har maskinkviltat ikväll. Det blev lite småsvingar på frihand. Jag kommer att ladda upp bilder så småningom.

Dagen till ära då jag äntligen är på bloggbanan igen, har jag gjort en bildserie av hur väggbonaden blev till. Hänger ni med på en utmaning att sy ett litet lapparbete?
Leta efter ett gammalt broderi, duk eller nåt liknande som gjort sitt samt lite matchande tyger. Bilder kommer senare ikväll.

Tuesday, August 10, 2010

Länge sen sist

Min blogg har alldeles fallit i glömska...jag har menat allt emellanåt att uppdatera den, men det har lämnat vid en tanke. Nu ska jag ta mig i kragen och skriva!

Inga stora revolutioner har hänt på de dryga 9 månaderna som bloggen stått i stå. Tidigare i sommar bjöd jag till ett Kalas med stort K. Det måste ju firas då man fyller jämt! Släkt, vänner och arbetskamrater uppvaktade mig stort. Dagen till ära hade jag fram en kappsäck (spargris) för en kommande resa till USA.

Tidigare i sommar deltog jag i en syvecka med Gerd Merkesdal. En lyxvecka då man får ägna sig till 100% åt ens hobby och gå till dukat bord morgon, middag och kväll. Kan man haa e na betär??

Idag har jag en ledig dag. Det är ett riktigt gråväder, så symaskinen har fått jobba. Jag har sytt en liten väggbonad med broderier från en gammal duk.