Monday, February 11, 2008

Sy över papper fortsättning

I månadsprojektet "Not Nearly as Insane as Jane" sys alla block förhand över papper. Tekniken är densamma som med sexkanter. Man tråcklar fast tygbitarna kring pappersmallar. I denna mönsterförpackning ingår mönstret som är utprintat på tjockare kopieringspapper. Inspiration och idé till "Not Nearly as Insane as Jane" har designern fått från två antika lapptäcken.

Att sy över papper som jag gör i detta projekt är inte så vanligt i Finland, men bl.a. i Danmark är det vanligt att sy på detta sätt. Jag tycker det finns många fördelar med tekniken. Man kan sitta i soffhörnet och sy. Man kan ta sömnadsprojektet med sig när man går på visit. Man kan ta med sig det när man reser, går till gillets månadsträffar osv.

Att sy lapparbeten i denna teknik får ta sin tid. Det behöver definitivt inte vara klart i nästa vecka. Olika handsömnadsprojekt är nåt som man syr på vid sidan om annat. På frågan om att sy för hand eller på maskin, svarar jag både och. Det ena utesluter inte det andra. Många av oss kanske tar med sig "sticksööme" när man far nånstans. Det är inget nytt. Det gjorde många kvinnor redan under förra seklet. Varför inte ta handsöömasi" istället?

Det finns många mönstersidor på nätet där man kan printa ut färdiga mönster. Pröva på att sy över papper!

Här följer några bilder som visar hur jag går tillväga när jag syr över papper.
1) Jag startar med att klippa isär alla delar till blocket.


2) Jag skär ut alla tygbitar och placerar pappersmallarna med respektive tygbit.3) Tyget tråcklas kring pappersmallarna.

4) Alla delar färdigt tråcklade kring pappersmallarna


5) Block nr 3 är klart

1 comment:

Käranån said...

Tack för förklaringen, jag har sytt hexagon,men hade inte tänkt att man kan sy andra block oxå på samma sätt. Jag tror jag håller mig till symaskin....