Wednesday, April 9, 2008

Utmaning med gamla skjortor

Varje år ordnas en utmaning bland medlemmarna i lappgruppen. Har jag räknat rätt blir detta den åttonde i ordningen. Temat för årets utmaning är gamla skjortor. Vi delades in i grupper om fem och varje gruppmedlem förde fem skjortor med sig "i boet". Allt som allt fanns det 25 skjortor som delades i fem delar - två ärmar, två framstycken och ett bakstycke. Vilken möjlighet med att få 25 olika skjorttyger! Enligt "reglerna" får man därtill sätta till tre egna valfria tyger.

Under alla år har vi haft ett premiärvisningsdatum av utmanings-quiltarna. I år blir det på majträffen. Quilten förs till träffen i svart påse och några medlemmar hänger upp dem till allas beskådning och beundran. Sen blir det ett sant nöje att gissa vem som sytt vad. Ibland träffar man rätt, ibland inte.

Min utmaning med skjortorna har väl hittills gått si så där. Jag är nu på gång med mitt andra försök. Det första försöket till utmaningsquilt ändade i totalt fiasko vad tygkombinationen beträffar. Jag hade nämligen stora planer med min utmaning och det bästa av allt var, jag hade mönstret klart innan jag ens hade hunnit bekanta mig med skjortorna. Med friskt mod skar jag till bitarna till mittpartiet som skulle bestå av "björntassen" . Snabbt sydde jag ihop mittpartiet med en smalare ram runtom. Följande moment var en bredare ram med vindmöllor som hörnblock. Men då gick jag bet. Mittpartiet såg inte alls ut som på mönstret och som jag hade drömt om att det skulle se ut. Det fanns ingen annan råd än att starta om från början.

Nu satte jag mig ner och tittade på skjortorna. Jag hade 25 stycken skjortdelar att tillgå. Vilka möjligheter fanns? Vilka tyger skulle jag sätta till?Jag valde att skära skjorttygerna till små fyrkantiga bitar. Jag har många gånger funderat över, vad är det som händer med tygerna när man skär ner dem till små bitar? Plötsligt går det att kombinera lite hur som helst. Viss är det förunderligt! Jag har nu hunnit så långt att alla block är sydda och jag har faktiskt fått med alla 25 tyger i dessa block.
Vi tilltalas av vackra bilder med välkomponerade lapparbeten. Vackra tilltalande quiltbilder gör att vi inspireras till att sy olika saker. Vi placerar en bild av vårt blivande lapparbete i tankevärlden och som är snarlik med den som finns i boken eller tidningen.Sen går vi med friskt mod och höga förväntingar igång med ett nytt syprojekt, men så blir det pannkaka av allt. Så hände det för mig när jag gick i gång med första försöket med skjortorna. Under det andra pågående försöket med skjortorna har jag båda fötterna på jorden och inga fantasibilder i tankevärlden.

2 comments:

Lappeklipp said...

Hej Linnea, vilken superbra idé detdär med skjortbytet i er utmaning, varifrån får ni alla era snilleblixtar????
Kommer ni att ha någon utställning sedan så att stora allmänheten får njuta av att se era alster?
Ha ett fint veckoslut!!!

kent said...
This comment has been removed by a blog administrator.